Djouma defensem el dret a la salut i a l'educació a Mali.
A Mali, malgrat que l’edat d’escolarització obligatòria sigui els set anys, tan sols un 33 % dels homes i un 22 % de les dones majors de quinze anys saben llegir i escriure.
La realitat educativa del país s’agreuja al barri de Bandjougoubougou de la regió de Koulikoro, on només hi ha una escola no privada, que acull a 891 infants.
És aquí on, l’any 2019, Djouma i l’associació maliana IVEM van engegar el projecte Kalan Yiriwa (l’educació que avança, en bambara) per desenvolupar de forma integral l’escola comunitària i garantir el dret a una educació pública de qualitat.
Durant el 2023, el projecte s’amplia a tres escoles públiques de la zona més, amb l’objectiu d’enfortir les seves capacitats en matèria d’educació, igualtat de gènere, salut i protecció del medi ambient.
En total, 3.730 alumnes i 89 mestres es beneficien d’aquest projecte.
Amb l’objectiu de garantir una educació pública de qualitat, enfortim les capacitats de 89 docents a través d’unes càpsules formatives sobre igualtat de gènere i salut reproductiva.
Així mateix, reforcem les competències de les mestres de preescolar mitjançant un programa de formació pedagògica accelerada.
Per garantir els drets de 32 menors en situació de vulnerabilitat i alt risc d’abandonament escolar (24 nenes i 8 nens), oferim uns serveis d’atenció a la infància que inclouen: l’escolarització, l’esmorzar diari, l’assistència sanitària, un curs de reforç escolar, sortides socioculturals i activitats de sensibilització amb les seves famílies.
Amb l’objectiu de promoure l’esport com una activitat física igualitària que aporta grans beneficis en la salut física i mental, s’organitza un torneig interescolar de futbol entre les quatre escoles participants al projecte.
Per tal que l’alumnat defensi els seus drets i sigui partícip del desenvolupament de l’escola i de la comunitat, hem creat un innovador Consell Infantil. Com si es tractés d’un joc de rol, els infants s’han organitzat en ‘ministeris’ i duen a terme petites accions en matèria d’educació, salut, gènere, sostenibilitat i pau.
Amb l’objectiu de crear espais de difusió sobre la violència de gènere i la salut reproductiva, durant l’any 2023 creem una campanya 360º amb espectacles de comèdia social, emissions a la televisió i la ràdio locals, i col·laboracions amb influencers a les xarxes socials.
Anteriorment, s’han realitzat campanyes de sensibilització sobre els matrimonis i els embarassos infantils, la prevenció de la malària, la cura del medi ambient i els drets dels infants.
Per tal de garantir l’accés a l’aigua a les escoles, estem construint un pou d’aigua amb energia solar a cadascuna de les quatre escoles. La instal·lació inclou un dipòsit de 2.000 litres que beneficia tant a l’alumnat com a les famílies.
Per garantir el manteniment de les infraestructures i promoure hàbits saludables, també estem creant uns comitès per implementar i millorar la gestió de l’aigua, el sanejament i la higiene (es denominen WASH, per les seves sigles en anglès). Aquests comitès estan integrats per representants dels diferents col·lectius beneficiaris dels pous.
Aquesta iniciativa ha estat guardonada amb el 1r premi internacional de solidaritat de la revista TELVA.
Copyright © Djouma All Rights Reserved